Historia
Miten kaikki alkoi?
Shindo syntyi Japanissa 1980-luvulla, kun Kazuko Kuratomi etsi apua keskosena syntyneen tyttärensä astmaan ja allergiaan, jotka näyttivät uhkaavan tyttären elämää.
Etsittyään turhaan apua ja vastausta lääkäreiltä, sairaaloista ja erilaisilta hoitajilta, hän päätyi etsimään ratkaisua lapsuuden aikaisista kokemuksistaan.
Menetelmän syntymisen liikkeelle panevana voimana oli Sensei (=opettaja) Kuratomin muistikuva lapsuudesta, oman isoäidin läsnäolon lämmöstä ja kosketuksesta.
Hän löysi idän perinteitä käsittelevästä konferenssista myös Kazumishi Chipatan kirjan jalkojen hoidosta ja sen merkityksestä ihmiselle. Sensei päätti kokeilla näitä menetelmiä tyttäreensä päivittäin. Jonkin ajan kuluttua tytär alkoi toipua ja parani lopulta kokonaan.
Samaan aikaan Sensei Kuratomi oli tarkkaillut myös ystäviensä jalkoja ja hoitanut heitä. Sensei sai lisää hyvää palautetta taitoluisteluvalmennettaviensa palautumisesta kehitystyönsä tueksi. Shindosta on kehittynyt laaja ja kattava, mutta kuitenkin yksinkertainen itsehoito- ja hoitomenetelmä kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille.
Shindo-nimen menetelmälle antoi luutunsoittaja Toyohito Sato, joka oli syvästi vaikuttunut Sensei Kuratomin hoidosta ja koki sen koskettaneen häntä sydämeen asti. Shindo tarkoittaa sydämen tie, sydämen ohjaus.
Jomon
Ajan kuluessa Sensei Kuratomi loi shindon rinnalle jomon-menetelmän. Siihen hän sai inspiraation Japanin esihistoriallisen Jomon aikakauden Kaengatasta eli tuliruukusta ja sen kierteisestä koristelusta. Kun hän katseli ruukkua, hän halusi alkaa käännellä kehoaan ikään kuin voidakseen tuntea ruukun sisältämän informaation.
Kuratomi oli tutustunut ihmiskehoon ja hän koki aikakauden esineiden muotokielen muistuttavan DNA-kierteitä. Sensei näki, että ruukun kuviointi kuvastaa ihmiskehon energian virtausta. Hän ymmärsi, että keho tarvitsee myös kiertoa. Näin syntyi kiertotaivutusmenettely jomon.
Kuratomi Jomon-Shindo
Jomon-Shindo yhdistää sekä shindo- että jomon-menetelmät. Jomon-Shindo -muodolla eli "katalla" tarkoitetaan menetelmää kokonaisuudessaan. Sillä viitataan venytysten fyysisen muodon lisäksi myös asenteeseen, jolla venytyksiä harjoitetaan sekä koko shindon filosofiseen ymmärrykseen.
Kuratomi Jomon-Shindolla on vahva sidos japanilaiseen kulttuuriin ja perinteeseen. Se on vapaa kaikenlaisista filosofisista ja uskonnollisista suuntauksista.
Kuratomi menetelmät
Kuratomi menetelmät ovat uusimpia kehotyöskentelymenetelmän osakokonaisuuksia. Kuratomi menetelmät ovat tukea venytysliikkeisiin, hoitoja itselle sekä uusia taitoja hoitaa itseä ja muita. Kuratomi menetelmissä käytetään usein jotain välinettä liikkeiden tukemiseksi.
Menetelmä on jatkuvasti kehittyvä. Sensei Kuratomin, jatkuva itsensä kehittäminen ja opiskelu rohkaisee avoimuuteen uuden oppimisessa. Se myös tuo menetelmään lisää tietoa sekä uusia muotoja ja mahdollisuuksia.
Voit tutustua Kazuko Kuratomin työskentelyyn hänen
You Tube-kanavalla
Lähde rohkeasti mukaan ohjattuun toimintaan, tilaa ohjaaja työhyvinvointipäivään tai osallistu koulutukseen. Koe ja opi lisää!